Hygienické minimum pro dětské skupiny

Víte, jaká je hygienické minimum pro dětské skupiny? O tom, co musejí v tomto ohledu splňovat dětské skupiny, se mluvilo na semináři pořádaném Krajsou hygienickou stanicí Středočeského kraje. Semináře jsme se zúčastnili a přinášíme vám shrnutí všeho podstatného.

Legislativa, kterou se KHS v oblasti dětských skupin řídí:

  • Prováděcí předpis pro DS do 12 dětí včetně – Vyhláška č. 281/2014 Sb.
  • Prováděcí předpis pro DS od 12 dětí – Vyhláška č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých.
  • Vyhláška ohledně stravování – dle §23 zákona č. 258/2000 Sb. (a to i v případě, že se pouze vydává strava poskytnutá rodičem dítěte).

Systém kritických bodů (HACCP)

Každá dětská skupina (provozovna) by měla mít zpracovaný tzv. HACCP (systém kritických bodů), a to i v případě, že stravu nepřipravuje, ale pouze vydává. HACCP by měl obsahovat analýzu nebezpečí a současně nápravných opatření vedoucích k jejich odstranění.

Při příjmu zboží se jedná systém vizuální kontroly (bez nutnosti pořízení zápisu), zahrnuje kontrolu neporušenosti obalu, sledování data spotřeby nebo minimální trvanlivosti a další.

Při skladování zboží je pak důležité zaměřit se na následující:

  • Skladování zboží dle teploty na obalu a stanovení zodpovědné osoby
  • Sledování teploty pokrmu, který je vydáván dětem (dohřívání na minimálně 63 °C při podávání, na talíři pak 60 °C) a provedení zápisu
  • Způsob likvidace zbytků
  • Vyvěšení plakátu alergenů na nástěnce

Používání pracovních oděvů

Pracovníci u výdeje stravy musejí mít zdravotní průkaz. Při výdeji stravy pak musejí používat čistý oděv a obuv – mají tedy oddělené pracovní a civilní oblečení, musejí mít krátké nenalakované nehty. Při přípravě a výdeji stravy nesmějí mít zaměstnanci na rukou prstýnky a náramky. Je nutné, aby používali pokrývku hlavy tak, aby byla zakryta celá vlasová část.

Za nošení požadovaného oděvu zodpovídá konkrétní zaměstnanec. Při nedodržení může být na místě pokutován blokovou pokutou od krajské hygienické stanice. Podmínky používání pracovních oděvů stanovuje zaměstnavatel.

Sanitační řád

Postup při úklidu provozovny je stanoven Vnitřním řádem. S čisticími prostředky by měli zaměstnanci pracovat dle návodu na štítku a při práci s žíravinami se řídit bezpečnostními listy, které si vyžádají v drogerii, kde přípravek (např. Savo, Domestos a jiné) koupili. Dezinfekční přípravky se nesmějí kombinovat!

Pokud pracujete s žíravinami, jste povinni poslat tzv. bezpečnostní list na krajsou hygienickou stanici – odbor ochrany práce.

Pamlsková vyhláška a dodržování spotřebního koše

Pamlsková vyhláška se vztahuje pouze na základní školy. Netýká se provozu dětských skupin. Stejně tak i tzv. spotřební koš, který mají povinnost dodržovat mateřské školy, ne dětské skupiny.

V zájmu vyváženého jídelníčku doporučujeme sledovat složení podávaných potravin, například v případě dovážené stravy sledovat vhodnost jídelníčku pro děti do 6 let. Nutriční doporučení a metodické materiály je možné sledovat na stránkách Zdravé školní jídelny.

V případě, že si rodiče zajišťují stravu sami, je třeba mít od nich podepsané prohlášení, že zodpovídají za dodanou stravu a že je zdravotně nezávadná. Dítě s vlastní stravou by mělo mít v lednici označené místo (poličku).

Chyby ve stravování, kterým by se měli provozovatelé vyvarovat

  • Nevhodná strava pro děti – dovoz jídla z restaurací

(nevyhovující jídelníčky – tučné vepřové maso, niva, klobásy, uzené maso, řízky a bramborový salát apod.)

  • Velmi solené a kořeněné jídlo
  • Chybí bezmasé pokrmy, čerstvá zelenina a ovoce
  • Chybí bílé maso např: králík
  • Chybí ryby
  • Polévky a omáčky se dochucují nezdravými dochucovadly (masoxy, vegety a navíc obsahují glutaman sodný), zahušťují se moukou

Jak by mělo vypadat vybavení malé provozovny?

  • Kuchyňský kout vhodně oddělit
  • Chladnice s teploměrem
  • Dvoudřez, myčka na nádobí
  • Skříňka na suché potraviny
  • Skříňka na pracovní pomůcky
  • Skříňka na ochranné oděvy mimo
  • Ohřívací zařízení (nejlépe více typů)
  • Uložení úklidových prostředků

Provozní podmínky

dle vyhlášky č. 281/2014 Sb.

  • Jak ukládáte špinavé a čisté prádlo?
  • Jak postupujete při likvidaci jednorázových plen či sanitaci nočníků?
  • Jak postupujete při úklidovém procesu?

Na co si dát ještě pozor – konkrétní případy z praxe KHS

  • Máte v koupelně dostatečně oddělené ručníčky tak, aby se nedotýkaly? To samé zubní kartáčky?
  • Máte matrace na spaní skladované tak, aby se nedotýkaly a byly dostatečně větrané?
  • Máte v DS přebalovací pult?
  • Mají jednotlivá místa/věšáčky dětí v šatnách mezi sebou také dostatečný prostor a jsou dostatečně oddělené?
  • Máte kvalitní postýlky, které zajistí dítěti při odpočinku pevnou oporu zad?
  • Máte místo na spaní i pro děti, které obvykle v dětské skupině nespí?

Toto jsou některé příklady, na které se kontrola z hygieny rovněž zaměřuje.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni